Rode Kruis en CKM geven docenten lespakketten om uitbuiting scholieren tegen te gaan

Het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) hebben gratis lespakketten beschikbaar gesteld voor alle docenten in het voortgezet onderwijs. Daarmee kunnen docenten seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit onder middelbare scholieren bespreken met hun leerlingen, zodat die zich beter kunnen beschermen.

Inhoud lespakketten

Het Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel ontwikkelden samen met stichting Future NL en Nieuwsbegrip 2 lespakketten voor 3VMBO/2HAVO-VWO scholieren. Een Nieuwsbegrip les ‘Criminele Uitbuiting’ en 3 Future NL lessen ‘Mensenhandel (niet) op school’.

Dankzij de lespakketten leren jongeren onder andere veilig online gedrag en hoe zij om hulp kunnen vragen als zijzelf (of iemand die zij kennen) te maken hebben met mensenhandel. Het doel is het vergroten van het bewustzijn onder scholieren dat seksuele en criminele uitbuitingen reële risico’s zijn waartegen zij zich kunnen beschermen.

Training voor docenten

Naast de lespakketten bieden de hulporganisaties ook training voor docenten en ondersteunend personeel. Deze wordt als pilot aangeboden in Limburg, Friesland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Groningen. Dankzij de training kunnen onderwijsprofessionals signalen van mensenhandel herkennen en het thema in de klas bespreken.

Bekijk het lesmateriaal of de docententraining