Uitgebuit: Verhalen van slachtoffers van mensenhandel

Vanuit het programma Samen tegen mensenhandel is er een tweedelige interviewbundel ontwikkeld met belangrijke en indrukwekkende bijdragen van slachtoffers en hulpverleners.

De slachtoffers van mensenhandel hebben vele gezichten

Mensenhandel gaat over meisjes en jongens, vrouwen en mannen die onder vaak mensonterende omstandigheden gedwongen worden om te werken:

  • Mensenhandel is het meisje dat door haar ‘vriendje’ gedwongen wordt om seks met andere mannen te hebben.
  • Mensenhandel is ook het jongetje dat door zijn oom gedwongen wordt om winkeldiefstal te plegen.
  • Maar mensenhandel is ook de asielzoeker die in een wasserij gedwongen wordt om onder erbarmelijke omstandigheden veel te lange, onbetaalde uren te draaien.
  • Mensenhandel is de vrouw die naar Nederland kwam met de belofte van een mooie baan en vervolgens in een huis werd opgesloten waar zij dag en nacht huishoudelijk werk moet doen.
  • En mensenhandel is ten slotte ook de illegaal in Nederland verblijvende jongen die gedwongen wordt seks te hebben met wildvreemde mannen.

Inzet ervaringsdeskundigen

Door wat ze hebben meegemaakt hebben slachtoffers van mensenhandel unieke kennis die zeer waardevol kan zijn bij het ontwikkelen van beleid. Zij weten waar zij als slachtoffers behoefte aan hebben (of hadden) en kunnen meedenken over mogelijke oplossingen. Er wordt echter nog onvoldoende gebruik gemaakt van de kennis van ervaringsdeskundigen bij de ontwikkeling van beleid. Veelal wordt volstaan met het verzamelen van input bij zorgcoördinatoren en instanties die zelf in direct contact staan met slachtoffers. Dat betekent dat er (te) veel over de slachtoffers wordt gepraat en niet met hen. Enkele zorginstellingen maken al wel gebruik van professionele ervaringsdeskundigen bij de behandeling van slachtoffers van mensenhandel, d.w.z. ervaringsdeskundigen die nadat zij hersteld zijn van de gevolgen van hun uitbuiting een opleiding hebben gevolgd om andere slachtoffers te kunnen helpen.

Mensenhandel kan voorkomen worden als de signalen tijdig herkend worden. Mensenhandel kan overal voorkomen en de slachtoffers kennen velen gezichten.

Lees de verhalen van Vivianne, Rakesh en Mohini.